Korzyści z picia kawy — poznaj korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy

5/5 - (3 votes)

We wczesnych godzinach porannych, zanim będziesz musiał wykonać swoją pracę, filiżanka kawy często orzeźwia i dodaje energii. Możesz również przygotować go z wyprzedzeniem i przechowywać, aby mieć go pod ręką, gdy go potrzebujesz. Jednak nie każdemu smakuje kawa. Z tego powodu albo dodają do ekspresu kilka filiżanek, albo stosują inne metody jej przygotowania. Ale jest inny sposób na zrobienie kawy, który jest bardzo podobny do oryginalnego sposobu robienia kawy setki lat temu: kawa bezkofeinowa.

Chociaż różnica między zwykłą kawą a bezkofeinową może wydawać się nieistotna, w rzeczywistości istnieje kilka korzyści z picia zwykłej kawy bez dodatku kofeiny. Ludzie, którzy są przyzwyczajeni do picia kawy, zwykłej lub bezkofeinowej, zwykle zauważają, że po przebudzeniu budzą się z uczuciem mniej „haju” lub „kofeiny”. To dlatego, że kofeina zmniejsza ryzyko bezsenności. Kiedy pijesz dwie filiżanki kawy dziennie, ryzyko bezsenności znacznie się zmniejsza. Jeśli sześć filiżanek kawy wydaje się za dużo, nie martw się: kawa bezkofeinowa ma taki sam efekt.

Kolejną zaletą kawy bezkofeinowej jest to, że ma bardzo podobny smak do zwykłej kawy. Dzieje się tak, ponieważ kofeina, która dodaje kawie energii, pochodzi z kofeiny, a bezkofeinowa ma równoważną ilość. Zasadniczo ma takie same właściwości i smak jak zwykła kawa, tyle że zawiera mniej kofeiny. Jednak wiele osób, które nie lubią smaku kawy, może uznać, że kawa bezkofeinowa jest znacznie bardziej atrakcyjna, dlatego wiele sklepów sprzedaje ją obecnie w kawiarniach specjalistycznych. Jeśli nie możesz znaleźć takiej w pobliżu, istnieją nawet internetowe kawiarnie, które ją sprzedają.

Wreszcie, picie mniejszej ilości kawy ma jeszcze jedną korzyść zdrowotną. Zmniejsza ryzyko próchnicy zębów poprzez zmniejszenie kwasowości w jamie ustnej. Dzieje się tak, ponieważ kawa zmniejsza produkcję kwasu w żołądku. Oznacza to, że kawa zmniejsza ryzyko próchnicy zębów. Tak więc, jeśli pijesz cztery lub pięć filiżanek dziennie, możesz znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy.

Jak widać, picie mniejszej ilości kofeiny ma wiele zalet. Najważniejszą korzyścią jest to, że nie ma negatywnych skutków ubocznych. Dlatego zdecydowanie zaleca się, aby kobiety w ciąży, dzieci, osoby z chorobami ośrodkowego układu nerwowego oraz osoby pracujące przy gniazdkach elektrycznych nie piły kawy. Podsumowanie kilku badań pokazuje, że regularne picie tego rodzaju kawy ma korzystny wpływ na zdrowie.

Wreszcie kawa jest bardzo bezpiecznym napojem do spożycia. Nie zawiera żadnych dodatków, stabilizatorów, konserwantów ani sztucznych aromatów i barwników. Jedynymi składnikami kawy, które mogą budzić pewne obawy, są zawartość kofeiny i kwasowość. Dlatego zdecydowanie zaleca się spożywanie tego rodzaju kawy z umiarem w ramach codziennej diety.

2021-10-22